Tumori i značaj ranog otkrivanja

Dojke: znak seksipilnosti, izvor ponosa, bocice toplog, zdravog mleka za cedo...i mesto koje napada nadolazeci « neprijatelj» žena – RAK dojke.

Tumor je svaka izraslina u našem telu. Mnogo su cešci dobrocudni nego zlocudni.

 

Dobrocudni tumori dojke su :

•  FIBROADENOMI – bujanje vezivnog tkiva izmedu mlecnih kanalica. Cvrsti su, jasno ograniceni, lokalizovani , lako se pomeraju i bezbolni su. Oni su najcešce dobrocudni tumori.

•  PAPILOMI – resicasto bujanje celija u mlecnom kanalicu, cesto izaziva krvarenje koje se manifestuje kao krvavi iscedak iz bradavice.

•  LIPOMI,FIBROMI ,HEMAGIOMI su redi dobrocudni tumori.

 

Zlocudni tumori:

•  DUKTALNI KARCINOM – najcešci zlocudni tumor

•  LOBULARNI KARCINOM - cesto se javlja simetricno i u drugoj dojci.

•  Ostali su mnogo redji.

Faktori rizika koji se navode kao bitni za pojavu zlocudnog tumora se menjaju vremenom i novim saznanjima i podložni su ispitu vremena, ali i boljem i svestanijem pracenju. Pregledom brojnih izvora opredelio sam se za ove kao najverovatnije:

 

•  nasledni faktori( genetska ispitivanja ce verovatno dati još više argumenata u buducnosti)

•  menstrualni status( prva menstruacija pre 12 godine, rana menopauza, kasni porodaj, izostanak dojenja)

•  stres

•  oboljenja materice i jajnika

•  dobrocudna oboljenja dojke( tumori, mastitisi, displazije...)

Ima još velik broj faktora koje navode razni autori i istovremeno pobijaju druge, ali se njihov direktan uticaj na cešcu pojavu maligniteta ne može dokazati. Zajednicka osobina svih ovih faktora je da nemamo uticaj na njih. Bitni su samo kao opomena da vodimo više racuna o ranom otkrivanju bolesti , jer naša šansa u borbi protiv ove zlocudne bolesti je što pre poceti lecenje.

 

Prvi korak je samopregled dojki.

Poželjno je da se radi jednom mesecno, 10-12 dana od prvog dana menstruacije.

•  u stojecem položaju : jednu ruku podignuti iznad glave, a drugom kružnim pokretima prstiju opipati sve delove dojke, posebno cvorove( moraju imati sve tri dimenzije)

•  ispred ogledala – gleda se simetrija , koža: crvena, zadebljala uvlaci se, bradavice: ranica, iscedak, uvlacenje

•  u ležecem položaju: jedna ruka ispod glave, drugom se kružnim pokretima pregleda cela dojka i pazuh

Ukoliko primetite ili napipate bilo šta što Vam izgleda sumnjivo ili Vas uplaši obratite se svom lekaru koji ce proceniti da li Vam treba dodatno ispitivanje ili lecenje.

Ukoliko imate neki od faktora rizika koji Vas svrstava u visoko rizicnu skupinu neophodno je da se jednom godišnje obratite svom lekaru jer se klinickim pregledom otkriva 60% tumora dojke, a bice Vam dostupna i dodatna ispitivanja – UZ dojke i mamografija.

 

Ultrazvuk dojke se preporucuje kao metoda izbora za osobe mlade od 40 godina da bi se izbeglo štetno dejstvo X zraka i što je žlezdano tkivo slabo transparentno te otežava mamografski pregled. UZ omogucava i neke manipulacije u cilju definisanja videne promene : punkciju i punkcionu biopsiju koje daju definitivnu potvrdu dijagnoze.

 

Mamografija - metoda izbora za osobe preko 40 godina, omogucava otkrivanje solidnih promena koje se ne mogu napipati ( par milimetara).

Kada se ovakvim ispitivanjem i PH verifikacijom dokaže postojanje i vrsta tumora pristupa se lecenju: hirurškoj, zracnoj i citostatskoj terapiji.

Ukoliko se bolest ranije otkrije lecenje je uspešnije, a prognoza bolja. U ovoj borbi protiv nadolazeceg « neprijatelja» žene, broj 1 ( najcešci zlocudni tumor kod žena i najcešci uzrok smrti), na Vašoj strani su moderna tehnologija svima dostupna, obuceni timovi strucnjaka i Vaša hrabrost da se posvetite sebi i svom zdravlju.

RAK DOJKE JE OZBILJNA I TEŠKA BOLEST, ALI ZALECIVA I U ODREÐENOM PROCENTU IZLECIVA BOLEST. PUT DO ZDRAVLJA JE TEŽAK, NAPORAN, NEIZVESTAN, ALI ISPLATIV I ZATO SMO MI UZ VAS SVE VREME NA TOM PUTU.

 

Nije mi bila želja da Vas uplašim vec da Vas upoznam sa neprijateljem i pozovem Vas da nam pomognete da pobedimo strah i da nam date šansu da pobeduemo.

BUDITE HRABRE I MUDRE .

 

Hostic dr Dušan
internista-onkološkog odeljenja Opšte bolnice u Zrenjaninu
konsultant Poliklinike « Pekic»

Najnovije na sajtu

Popularno