Povišen krvni pritisak

ARTERIJSKA HIPERTENZIJA

Arterijska hipertenzija je stanje povišenog krvnog pritiska za koje se u najvecem procentu slucajeva ne zna uzrok. Smatra se da postoji više uzroka koji dovode do povišenja krvnog pritiska : genetski i spoljni faktori. U jednom manjem procentu može se otkriti uzrok hiretenzije. Najcešce su u pitanju:

- oboljenja bubrega

- suženja renalnih(bubrežnih) arterija

- hormonalni poremecaji

-urodene mane velikih krvnih sudova(koarktacija aorte)

-neurološka oboljenja

 

Americko i evropsko kardiološko društvo je odredilo granicu normalnog krvnog pritiska, pa je hipertenzija definisana kao sistolni( gornji ) pritisak veci od 140mmHg i dijastolni(donji) veci od 90mmHg. Ovo se odnosi na sve osobe starije od 18 god, koji nisu pod antihipertenzivnom terapijom i ne boluju od neke akutne bolesti.

Pritisak 120/80 mmHg i manji pritisci se smatraju optimalnim i normalnim krvnim pritiskom. Kada su vrednosti izmedu 120/80mmHg i 140/90 mmHg smatraju se granicnom hiperenzijom i obicno je dovoljna promena nacina života ( pravilna ishrana- nemasna i neslana dijeta, regulacija telesne težine , prestanak pušenja, umerena fizicka aktivnost).

Ako je pritisak preko 140/90mmHg to vec podrazumeva obaveznu kombinaciju vodenja pravilnog nacina života i uzimanja jednog ili više lekova. Nekada se hipertenzija otkrije na testu opterecenja, kada se u naporu registruje prekomerni porast krvnog pritiska. Ono što hiprtenziju cini opasnom bolešcu je to da cesto godinama protice bez tegoba i znakova. Odsustvo tegoba, ne znaci i odsustvo bolesti. Ljudi bolest bez tegoba obicno ne shvate ozbiljno sve dok ona ne dovede do ozbiljnih komplikacija. Mnoge tegobe izazvane hipertenzijom mogu biti nespecificne:

-glavobolja, vrtoglavica , zujanje u ušima

-bol ili pritisak u grudima, osecaj gušenja , opšte nelagodnosti, nekada je simptom lako zamaranje i preznojavanje.

Važno je znati da je krvni pritisak razlicit u pojedinim delovima dana u zavisnosti od opterecenja.

 

VAŽNO JE ZAPAMTITI:

-lecenje povišenog krvnog pritiska je doživotno

Velika greška pacijenata sa povišenim krvnim pritiskom je da prestanu sa uzimanjem terapije kod normalizacije pritiska.Najvažnije što treba da shvate svi pacijenti sa hipertenzijom je da je to hronicna neizleciva bolest koja lekovima može da se drži pod kontrolom , ali ne može se izleciti.Adekvatna kontrola krvnog pritiska,a samim tim i kontrola terapije,postiže se snimanjem 24 h Holtera krvnog pritiska.

 

Poliklinika « Pekic»
Mr sci med. Dr Radinka Pekic
Internista-kardiolog

 

Najnovije na sajtu

Popularno