Estetska hirurgija

OPERACIJE NA GRUDIMA

Jedna od najmladih i najatraktivnijih grana hirurgije pripojena je Plasticnoj i rekonstruktivnoj hirurgiji , koje su nastale nekoliko decenija ranije. Nastala je iz potrebe i želje ljudi modernog doba da izgledaju što lepše, modernije i atraktivnije. Svedoci smo njenog pravog procvata u poslednje vreme.

Ne postoji deo tela koji se ne može modelirati(« izvajati») te tako dobiti bolji i lepši izgled.

Ženske grudi , koje oduvek predstavljaju simbol plodnosti i ženstvenosti , takode su i ukras koji je predmet obožavanjamuškog pola.

Postoji nekoliko tipova operacije kojima se grudi ulepšavaju i to su:

 

1. AUGMENTACIJA

( POVECANJE)
2.050 - 2.450 € - u dinarskoj protiv vrednosti

Povecavanje dojki je najcešca intervencija koja je ujedno i najefektivnija u estetskom smislu. Ubacivanjem implantata ( proteza) ispod žlezdanog tkiva dojki i ispod grudnog mišica, povecava se volumen i cvrstina grudi.Ranije predrasude o štetnosti po zdravlje danas su potpuno odbacene.

Implantati se danas prave od materijala koji su postojani, potpuno neškodljivi i organizam ih vrlo lako prihvata. Ima ga u raznim oblicima i velicinama, punjeni su visokokohezionim silikonskim gelom ili vodom. Veoma je bitno da su kvalitetne izrade kao sto su inplantati firme «Mentor».

 

2. PEKSIJA

( PODIZANJE)
1.500 - 2.500 € - u dinarskoj protiv vrednosti

Podizanje se radi kod onih žena koje su zadovoljne velicinom svojih grudi , ali su one opuštene i mlohave.Najcešca recenica koju cujemo i ordinaciji kod ovih slucajeva je: « Doktore, želim da mi grudi budu kao kad sam bila devojka».

 

3. REDUKCIJA

( SMANJIVANJE)
1.800 - 3.000 € - u dinarskoj protiv vrednosti

Osim velicine, grudi su i opuštene i pod silom zemljine teže sa sobom povlace i ramena i vratni deo kicmenog stuba. Ovde nije u pitanju samo estetski problem nego se javljaju i bolovi u vratnom i ramenom pojasu. Odstranjuje se « višak» i dojke vrate u željeni oblik i položaj.

 

4. REKONSTRUKCIJA

( NADOMESTANJE ODSTRANJENE DOJKE)
2.500 - 4.000 € - u dinarskoj protiv vrednosti

Dokazano je ispitivanjima na velikim serijama da žene kod kojih je odstranjena dojka zbog karcinoma,i u istoj operaciji nacinjena rekonstukcija, imaju znacajno bolje preživljavanje i prognozu u postoperativnom toku. Rekonstrukcija se može uraditi odmah ili kasnije, sopstvenim tkivom ili veštackim materijalima i radi se u saradnji Opsteg hirurga – Onkologa i Plasticnog hirurga.

 

5. OTKLANJANJE GINEKOMASTIJE

(PREKOMERNO RAZVIJENE MUŠKE GRUDI)
1.000 - 1.500 € - u dinarskoj protiv vrednosti

Sve nabrojane vrste operacija spadaju u red najefektnijih u estetskoj hirurgiji,ali osim toga, njima se lece cesto vrlo teški kompleksi, a kao što smo ranije napomenuli i neki fizicki nedostaci i problemi.

U našoj sredini uspešno se rade svi navedeni tipovi operacija.

 

PITANJA KOJA CESTO POSTAVLJAMO O SILIKONSKIM IMPLANTIMA:

 

ŠTA JE SILIKON?

Silikon se dobija iz silicijuma, materije slicne metalu koji u dodiru sa kiseonikom oslobada silikon dioksid, odnosno siliku. Silika je najcešca supstanca na planeti Zemlji (pesak sa plaže, kristali, kvarc). Njeno zagrevanje uz ugljenik na najvišim temperaturama produkuje materije iz porodice ?silana?, koja daljim procesom obrade prelazi u polimer nazvan ?silikon?. Silikon može biti tecnost, gel ili gumena supstanca. Nalazi se u mnogim poznatim proizvodima za kozmetiku, sapunima, antiperspirantima, losionima za ruke, pa i u prehrambenim proizvodima i vodootpornim materijalima.

 

Koliko dugo treba da se suzdržavam od vežbanja i drugih fizickih aktivnosti posle operacije GRUDI?

Vaš doktor je najbolji savetodavac i na njemu je da vam kaže koliko dugo ne bi trebalo da odlazite na posao i kada da se vratite normalnim aktivnostima. Period oporavka je individualan proces, razlikuje se od žene do žene. Uopšteno, prvih nekoliko dana su najneprijatniji. Prosecan period vracanja normalnim aktivnostima je 4-6 nedelja. Potrebno je vreme da tkivo pravilno sraste oko implanta tako da u navedenom periodu ne treba izlagati telo, narocito gornji deo, vežbama, savijanju ili istezanju. Relaksiranje u dakuziju ili plivanje u bazenu ne preporucuje se prvih mesec dana posle operacije, dok je šetnja dobra za podsticanja cirkulacije. Što je veci implant to su teže grudi, trebalo bi da nosite dobar grudnjak koji ce minimalizovati pokrete dojki, narocito kod trcanja. Pacijenti se razlikuju, zato se redovno konsultujte sa vašim doktorom.

 

Mogu li ici u solarijum posle operacije?

Suncevi zraci ne škode implantima, ali mogu pogoršati ožiljak. Trebalo bi da izbegavate solarijum i suncanje bar godinu dana posle operacije dok ožiljci potpuno ne srastu i formira se nova koža. Izlaganjem suncevim zracima ožiljci zauvek dobijaju pigmentisanu crnu boju te su kasnije vidljivi. Implant se može zagrejati i duže mu treba da se ohladi u odnosu na vaše telo.

 

Mogu li da letim ili ronim?

Mnoge žene sa silikonskim implantima bave se letenjem ili ronjenjem. Moguce je lagano širenje ili skupljanje implanta usled promene pritiska, što može rezultovati manjom kolicinom vazdušnih baloncica unutar implanta. I sa implantima punjenim gelom ili salinom možete osetiti ili cuti zvuke tecnosti (tiho klokotanje).

To je sasvim u redu i samo ce se korigovati u toku 24-48h.

 

Kada ponovo mogu da nosim grudnjake sa žicom?

Mnogi doktori traže od pacijentkinja da sacekaju 3 meseca pre nego što ponovo pocnu da koriste grudnjake sa žicom. Vaše telo u tom periodu formira tkivo oko implanta cineci ga sastavnim elementom vašeg tela. Pritisak žice grudnjaka može dovesti do trajnog nepravilnog formiranja tkiva, odnosno do deformiteta. Ipak, s vremena na vreme, na kraci period, ovakav grudnjak se može koristiti bez ikakvih posledica.

 

Da li ce se moje grudi kretati normalno?

To zavisi od više faktora, kao što su tip implanta ili nacin na koji ih vaše telo nosi. Vecina žena koristi implante koji su mekani i fino se krecu, a manji broj odlucuje se za cvršce implante koji su podložniji inerciji pa se više krecu.

 

Koliko je silikonski implant težak?

Težina implanta zavisi od velicine i punoce. Implant od 250cc punjen sa 250cc gela težak je oko 250g.

 

Da li cu dobiti strije na grudima?

Ugradivanje implanta može dovesti do strija na grudima, ali veoma retko.

 

Koji je efekat pušenja na proces oporavka od operacije?

Pušenje uzrokuje skupljanje krvnih sudova, smanjujuci snabdevanje organizma krvlju i kiseonikom. To dovodi do usporenog zarastanja tkiva. Razliciti doktori imaju razlicite stavove po pitanju prekida pušenja. Uglavnom su to pet nedelja pre do pet nedelja posle operacije. Vaš doktor ce vas najbolje savetovati.

 

Da li cu izgubiti osecaj u bradavicama?

Može doci do promene u osecajima na bradavici posle operacije. Osetljivost se može smanjiti ali i povecati. Promena varira od potpune neosetljivosti do preosetljivosti i može biti privremena ili trajna.

 

Da li treba da imam idealnu težinu pre operacije?

Trebalo bi da imate približnu težinu idealnoj. Znacajan gubitak težine posle operacije može uticati na željeni rezultat na nezadovoljavajuci nacin. Može doci do promene velicine grudi ili do njihovog spuštanja. Dobijanje na težini dovodi do povecanja velicine grudi.

I mam preko 50 godina, da li sam previše stara za ugradnju implanta?

Godine nisu važne, važno je samo opšte zdravlje.

 

Šta se može desiti tokom trudnoce?

Svaka žena je slucaj za sebe i razlicite se stvari dešavaju u toku trudnoce, pre ili posle. U toku trudnoce dolazi do prirodnog uvecanja dojki koje prolaze kroz sve uobicajene promene za tu fazu. Uvecanje dojki u toku trudnoce varira od žene do žene, a uticaj ima i velicina implanta.

 

Mogu li da dojim?

Mnoge žene sa ugradenim implantima bez problema doje svoje bebe. Istraživanja su pokazala da žene sa silikonskim implantima, bilo da su punjeni gelom ili salinom, nemaju povecanu koncentraciju silikona u mleku u odnosu na žene koje nemaju implante. Ipak, kod nekih žena implanti mogu uticati na sposobnost dojenja. Rez na kolutu bradavice je najcešci uzrok. Neke žene imaju mastitis ili upalu što komplikuje dojenje. Uzimanje antibiotika pri pojavi prvih simptoma može rešiti problem. U svakom slucaju, pri pojavi ovakvih problema konsultujte svog doktora pre uzimanja antibiotika.

Najnovije na sajtu

Popularno