Hiperpigmentacija

Boja kože zavisi od količine pigmenta melanina ,koga sintetišu ćelija bazalnog dela epiderma -melanociti .Melanin apsorbuje UV zrake i na taj način štiti površni i srednji sloj kože.

Zračenje od strane sunčeve svetlosti , kroz UVA I UVB zrake, ubrzava starenje kože, nastanak benignih I malignih promena kao I pojavu  hiperpigmentacije  tj. pojačanog nakupljanja pigmenta melanina u koži .
Koža ima sposobnost samozaštite od negativnih uticaja UV zraka koji se odvija pomoću više mehanizama
,između ostalog I pojava pojačane pigmentacije kože I zadebljenje rožnatog sloja kože.
Kada je koža previše izlagana suncu , sopstvena samozaštita više nije dovoljna da kompenzuje oštećenja,te javljaju se hiperpigmentacije koje su ,svakako , uslovljene I drugim faktorima te se kod nekih osoba pojavljuju u ranijem životnom dobu.Najčešće se javljaju :

Efelide (sunčane pege )su kozmetske , najčešće genetski uslovljene ,pigmentne promene na koži u vidu sitnih smeđi promena na koži lica.Mogu se javiti I na drugim delovima tela , kod nekih ljudi čak I prekrivaju kožu celog tela.Njihov intenzitet I broj  su intenzivniji tokom leta I dužeg izlaganja suncu.

Solarni lentigo:su pigmentne lezije na koži koje su uslovljene fotostrenjem .Promene su veće , nekoliko milimetara u promeru,smeđe boje , koje se pojavljuju na delovima izloženim suncu :lice šake , podlaktice .Obično se javljaju nakon 40.g. Života I starenjem se broj povećava.Karakteristično , je da se njihov broj I intenzitet ne menjaju tokom godine I kod manjeg izlaganja suncu.

Melasma je pojava multiplih pigmentnih pločastih promena na licu.Etiološki mogu biti :
-trudničke melasma koja se javlja kod 70% trudnica
-hormonalna melazma koja je uzrokovana delovanjem estrogena.Javlja se kod žena koje uzimanju hormonalnu terapiju I kod tumora jajnika
-idiopatske melazme

Postinflamatorne hiperpigmentacije koje nastaju nakon upalnog procesa na koži I postepeno se resorbuju

Postoji više metoda za uklanjanje hiperpigmentacija  :terapija tečnim azotom,upotreba sredstava za izbeljivanje, hemijski pilinzi , laserski tretmani (Fraxel laser)kao I kombinacija navedenih postupaka.
Frakcionisani laserski snop pravi mikroskopske defekte u koži (1000 zraka /na cm2)i na taj način podstiče našu kožu da pojedine slojeve zameni novim a u dubljim slojevima podstiče stvaranje novih kolagenih I elastičnihvlakana,kao I razgradnju I resorpciju pigmentnih nakupina.
Laserske parametre podešava lekar u zavisnosti od vrste I jačine problemakoji se tretira.Bez neželjenih efekata Fraksel laser se uspešno primenjuje u podmlađivanju kože, rešavanju hiperpigmentacija(naročito sunčeve I staračke pege ) ,podizanju tonusa kožei prevenciji starenja kože.

Prošireni kapilari na koži I njihovo uklanjanje

Prošireni kapilari predstavljaju uvećane krvne sudove koji se nalaze neposredno ispod površine kože.Obično su posledica genetske predispozicije pacijenta (primarne teleangiektazije ),nekada su pšosledica organskih oboljenja , mada se mogu pojaviti I bez povezanosti sa drugim oboljenjima.Veću predispoziciju  za nastanak proširenih kapilara imaju žene , te predstavljaju ozbiljniji estetski problem.
Najčešće se viđaju na obrazima,nosu , natkolenicama I oko skočnih zglobova.Mogu biti :crveni , plavi , ljubičasti.Nekda su pojedinačni ,a mogu biti I grupisani, pa kada ih je puno ostavljaju utisak difuznog crvenila.Postoje oboljenja koja su praćena nastankom proširenih kapilara (hormonski poremećaji , bolesti nadbubrežne žlezde, bolesti jetre itd)  a nekad su jatrogeni ,odnosno posledica kortikosteroidne terapije u lečenju nekih bolesti.Zbog toga se pacijenti sa dugotrajnom upotrebom kortikosteroida (u tabletama, injekcijama ili kao gel)moraju upozoriti  na pojavu proširenih kapilara kao nuspojave .

Uklanjanje proširenih kapilara
Postoje različite tehnike uklanjanje kapilara : koagulacija termokauteromili radiotalasima ili laserom Nd:Yag laser .Za veće krvne sudove često se primenjuje  sklerozacija (ubrizgavanje aktivne supstance u krvne sudove ).
Nd-Yag laser-emituje zrak 1064 nm talasne dužine.Najčešće se koristi za terapiju vaskularnih lezija na licu I telu (prošireni kapilari,teleangiektazije, hemangiomi,spider nevusi).Laserska svetlost se apsorbuje od strane hemoglobina(sastojka krvi-pigmenta),pretvara se u toplotu I fototermolizom koaguliše krvni sud.
Laserom se mogu tretirati kapilari I drugi krvni sudovi do 4 mm širine,S obzirom na toplotu koja se razvija ,laser poseduje aktivno hlađenje ,te se sprečava termička trauma okolne kože.


Najnovije na sajtu

Popularno