Hemoroidna bolest

Hemoroidalna bolest predstavlja patološku hipertrofiju hemoroidalnih cvorica ili variksa, odn. Sakularnih arterio-venskih jastucica postavljenih na anorektalnom prelazu, odnosno na liniji prelaza kutanog u crevni epitel.

 

Tradicionalna je podela na unutrašnje i spoljašnje hemoroidne cvorice.

Unutrašnji hemoroidalni cvorici leže iznad nazubljene linije u submukozi rektuma i neosetljivi su na ubod i druge mehanicke ili termicke podražaje, dok su vanjski hemoroidalni cvorici locirani ispod tanke analne kože bogato opskrbljene nervima.

U normalnim uslovima hemoroidalni cvorici potpomažu u održavanju kontinencije, narocito pri zadržavanju vetrova i tecne stolice u rektumu, tokomdefekacije se pune krvlju i tokom napinjanja se spuštaju ,poput jastucica u gornji deo analnog kanala

Štiteci taj region od mehanickih povreda. Ovi hemoroidalni cvorici funkcionišu sve dok je ocuvan vezivno-potporni sistem, koji ih drži u normalnor poziciji.Klizanjem ovog analnog pokrova usled slabljenja, istezanja i kidanja veza koje analni pokrov drže cvrsto uz analni kanal, stvaraju se uslovi za nastanak tzv. hemoroidalne bolesti. Tako se tokom stolice, ovi cvorici pune krvlju i ostaju ispunjeni krvlju i iz dana u dan potiskuje se naniže, dok se konacno ne pojave van analnog kanala. Zbog pritiska sfinktera na hemoroidalne cvorice, kompromituje se venski odvod i ovi cvorici se postepeno povecavaju u masi. Uvecani i istureni hemoroidalni cvorici van analnog kanala postaju vilnerabilni, skloni oštecenjima i krvarenjima.

 

Takode, nastanku hemoroidalno bolesti potpomažu i odredeni nasledni i konstitucionalni faktori: nacin života,dugotrajno sedenje pri radu i odmoru, malo kretanje, nacin ishrane sa malo cerealija, neredovni obroci, neredovne i tvrde stolice i sl.

 

Klinicki se hemoroidalna bolest manifestuje bolom i krvarenjem, perinealnim svrabom, kvašenje i prljanje rublja. Krvarenje, koje je obicno i prvi znak bolesti, je obicno oskudno i krv je jasno crvene boje. Prema nivou izraženosti tegoba i lokalnom nalazu, vezanom za velicinu i lokalizovanost hemoroidalnih cvorica , vrši se njihova grdacija na cetiri stepena. Bolest postepeno i polagano napreduje, ukoliko faktori koji je izazivaju deluju i dalje , dolazi do totalne destrukcije analnog pokrova i napredovanja bolesti kroz sva cetiri stadijuma.Tegobe zbog hemoroidalne bolesti postaju narocito intezivne u stanjima komplikacije, kada cvorici budu stalno erodirani, neprestano , po malo krvare i praceni su izrazitim bolom.

 

Lecenje hemoroidalne bolesti je uglavnom konzervativno-medikamentozno i operativno.U zavisnosti od nivoa izraženosti tegoba i na osnovu stepena bolesti, odreduje se i vrsta lecenja.Konzarvativno lecenje ima za cilj ublažavanje tegoba i cim se konzervatina sredstva pokažu neefikasna potrebno je razmotriti mogucnosti za operativnim tretmanom. Konzervativno lecenje podrazumeva : regulaciju stolice( uspeva se znacajno popraviti stanje kod pacijenta sa hemoroidalnom bolesti pošto je kod vecine prisutna opstipacija), higijena perinalnog predela, kupke i kamilici ili hipermanganu( imaju povoljno dejstvo na smanjenje iritacije, edemai i perianalnog hematoma i izvodi se sedenjem u rastvoru tokom nekog perioda , a ne ispiranjem tokom nekoliko minuta kako se obicno misli), korišcenje antihemoroidalnih masti i supozitorija( znacajno smanjuju tegobe ali znacajnije ne uticu na konacno izlecenje ).

Metodama operativnog lecenja je moguce postici izlecenje hemoroidalne bolesti i one obuhvataju :

 

•  Injekcionu sklerozaciju ( sastoji se od unošenja sklerozantnog sredstva putem injekcije u sam cvor ili submukozno uz peteljku cvora, pogodna je samo za pocetne forme hemoroidalne bolesti)

 

•  Infracrvena koagulacija ( se zasniva na dejstvu koncetricnog snopa infracrvenih zraka na tkivo koje izaziva fotokoagulaciju na 3-5 mm ispod površine sluznice)

 

•  Barron-ova ligatura ( je amputaciona metoda i zasniva se na ligaranju peteljke hemoroidalnog cvora gumenom omcom koja postepeno steže hemoroidalni cvor, prekidajuci mu cirkulaciju i dovodeci do ishemije, nekroze i ablacije tj. Otpadanja cvora)

 

•  Krioterapija hemoroidalnih cvorica( se retko sprovodi )

 

•  Visoka hemoroidektomija ( amputaciona metoda ali i gornjeg i donjeg hemoroidalnog cvorica uz podvezivanje vaskularne peteljke)

 

Mr sci med dr Milan Korica
Hirurg
Konsultant Poliklinike « Pekic»

Najnovije na sajtu

Popularno