Zdrava i lepa koža

SAVETI DERMATOLOGA

1. Šta je koža i nešto o koži?

Najveći organ našega tela je koža-Ona ima površinu od 1,5 do 2 metra kvadratna i težinu od 10 do 20 kilograma.Svaki centimetar kože ima oko:20 lojnih žlezda,100 znojnih žlezda,4metra nerava,1 metar krvnih sudova,oko 5000 senzornih korpuskula i prosečno 5 dlaka.

Ona se sastoji iz tri sloja:epidermisa, dermisa i hipodermisa.Epidermis je gornji sloj sastavljen od mnogo slojeva ćelija koje su povezane,karatinizuju i eliminišu se putem ljušćenja-eksfolijacije.Dermis je sloj ispod i sadrži:kolagena i elastična vlakna,znojne,lojne žlezde,folikule dlaka i krvne sudove.Hipodremis je masno tkivo sa deponovanim mastima u sebi i u sebi sadrži folikule dlaka koji su povezani sa lojnim žlezdama.

Koža je granica tela prema spoljnoj sredini ona ima i složene funkcije:predstavjlja barijeru,reguliše temperaturu,ima sekrecionu i ekskrecionu ulogu,sadrži komponente čula,resorpcioni je organ,ima imunobiološku ulogu i dr. funkcije.

2 . Zasto je bitna pravilna nega kože?

Koža je zbog mnogobrojnih funkcija od vitalnog znažaja za preživljavanje,ona je naš spoljni omotač.Samo zdrava koža može sve svoje funkcije obavljati kako treba:odupreti se agresivnom uticaju spoljnih faktora i biti ukras svakome, jer značajna je i njena estetska uloga .

3. Šta je značajno naglasiti o samoj nezi kože?

Ukoliko vodite računa o svom zdravlju ,o svojoj lepoti pocnite na vreme da se negujete,kako lice tako i celo telo.Treba poceti sa medicinskom negom, koja je odabrana prilagodjena u usmerena prema vasam tipu kože, prema vasem uzrastu,polu,i zdravstvenom stanju uopšte, a koju vam savetuju odredju i primenjuju stručnjaci iz te oblast (pre svega drematolozi).

4. U čemu se razlikuje nega kože lica pojedinih osoba?

U savremenoj kozmetologiji rezlikujemo pet tipova kože lica:normalna koža,suva koza,masna koža,osetljiva koža i kombinovana koža.Tip kože se može odrediti posmatranjem sa ili bez uveličanja,indikator papirom,merenjem električnog potencijala kože,merenjem vlažnosti,njene mesnoće i slično posebnim aparatima.

* Normalna koža je čista,meka,elastična,dovoljno vlažna nije podložna iritacijama

i nije osetljiva.

* Suva koža je bez sjaja ima fine pore i finu teksturu,često je ranije skona pojavi bora,kao i iritacijama , sa osecejem, zategnutosti i suvoće.

* Masna koža je nešto sjajnija,ima otvorene pore,grublju teksturu sa cestom pojavom inflamacija,akni i sl.

* Osetljiva koža je nežna često svetla,suva,veoma brzo a i lako reaguje na iritacije na razne spoljne uticaje,skolna je alergijama

* Kombinovana koža se veoma često srece i karekteriše kombinacijom dva tipa kože u T zoni lica(,čelo,nos i brada) je masna koža, a u ostalim regijama može biti normalna,suva ili osetljiva

5.Kada treba početi sa negom kože lica i tela i na koji način?

Koža se neguje od najranijeg detinjsta pa do starijih dana kod kuce najvise ,u ordinacijama i salonima uz savete i tretmane kao i intervencije stručnih osoba .Veliki efekat se postiže negovanjem svaki dan(tzv. svakodnevna nega)ali jos veci i bolji rezultati se postižu dodatnim tretmanima, metodama i tada je efekat maksimalan.

6.Da li se rezlikuje nega kože u odnosu na starost?

Nega kože se razlikuje u odnosu na starost, jer ona nema iste karakteristike u detinjstvu ,u pubertetu,adolescenciji kao i zrelijim i starijim godinama.

U najranijem uzrastu u periodu novorodjenčeta i odojčeta koža ima svoje specifičnosti ,a to je pre svega smanjen broj i nedostatak znojnih žlezda.To se mora imati u vidu naročito u letnjem periodu,

U periodu maloga deteta i školskog uzrasta dečija koža je uglavnom zdrava i ima najlepse karakteristike.

U pubertetu i adolescenciji koža ima sklonost pojačanom mašćenju, pojavi akni i dr infalamcijskih procesa.

U dobu od dvadesete do tridesete godine koža ima često dobre karakteristike i ako je zdrava podrazumeva nesto manje zahtevnu negu.

Period preko tridesete i naravno preko četrdesete zahteva ozbiljniju negu.ozbiljnije tretmane i postupke.

Previlnom negom kože procesi starenja se znatno usporavaju i ublažavaju.

7.Recite nešto o podmadjivanju kože?

Metode i tretmani podmaladjivanja kože su mnogobrojni i raznovrsni. Savremena dermatokozmetologija svakim danom napreduje.Jedna od metoda je hemijski piling ,gde primenom kaustičnih srestava odstranjujemo gornji sloj kože ,sto ima za posledicu otklanjanje površnih bora,nepravilnih pigmentacija i fleka, proširenih pora,zadebljanja i izraštaja na koži i sl,posle čega koža postaje svetla baršunasta,glatka,elastičnija,vlažnija, a efekat je vidljiv vec posle prvoga tremana.

Prema dubini piling on može biti povrsan,srednje dubok i duboki.Pored ovoga može se kombinovati i metode primene Botoxa,radi eliminacije dubokih bora najčešće na čelu) gde su i najbolji rezultati,kao i metode remodeliranja lica tj. aplikacija hijaluronkse kiseline i u novije vreme poli L lactične kiseline.Najbolji rezultati se postižu kombinacijom ovih metoda

8.Otkrijte nem nekoliko tajni koje su bitne za zdravu i lepu kožu?

Koža je ogladalo zdravlja i zato je bitno da:jedete zdravu hranu,uzimate dosta tečnosti,bavite se fizičkom aktivnošću,minimalno ili ne uzimajte cigarete,alkohol i kafu,obezbedite sebi san i odmor dr. vrste,obezbedite zdravu okolinu,vazduh,biljke i sl.Počnite negu kože na vreme,ne ustručavajte se da tražite savet i pomoc od akdekavtnog osoblja i na adekvatnom mestu.Jedno od takvih mesta u Novom Sadu

je Poliklinika Pekić,gde ste uvek dobrodošli.

Najnovije na sajtu

Popularno