Bol u grudima

( KAKO RAZLIKOVATI OZBILJNU BOLEST OD ONE MANJE OPASNE )


Bol u bilo kom obliku i jacini kada se javi kod ljudi izaziva strah i nelagodu , jer svi pomislimo da je u pitanju srce.Nekada je teško razluciti da li jeste ili nije u pitanju srce te se u zavisnosti od karaktera bola, odrede odredena snimanja i pretrage koje se velikom sigurnošcu mogu potvrditi ili iskljuciti, da li su tegobe od strane neke srcane bolesti. Da bismo objasnili najjednostavnije oblike bola pocecemo od onih koji su srcanog porekla.


Bol kod angine pektoris

Angina pektoris je bolest uzrokovana nadovoljnim dotokom krvi, odnosno kiseonika u srcani mišic, zbog sužavanja srcanih arterija koje tu krv dopremaju. To je najcece posledica ateroskleroznih naslaga u tim krvim sudovima. Bol uzrokovana angonom pektoris obicno se javlja u sredini grudnog koša, ali nije ogranicena na jedno mesto. Javlja se najcešce kod fizickog napora, tj kad organizmu i mišicima treba više kiseonika, pa srce uvecava svoj rad višestruko.Zbog suženih arterija, srcani mišic ne prima dovoljno krvi u tom stanju povecane potrebe, što izaziva bol. Bol se javlja i pri emocionalnim uzbudenjima ( velika radost ili žalost ). Obicno se radi o bolu u vidu stezanja iza grudne kosti, osecaja pritiska ili tereta, koji ponekad može biti vrlo jak. Ne pojacava se pri disanju ili pokretu niti ako se rukom pritisne na rebro ili grudne mišice. Cesto se širi u vrat i donju vilicu kao i u levo rame i levu ruku. Osim bola, mogu se javiti nesvestica, hladan znoj, osecaj mucnine i otežano disanje.


Kako dijagnostikovati da li se radi o angini pektoris

Kao prvo, radi se EKG na kojem mogu da se vide znaci koji govore za anginu pektoris. Naravno, normalan EKG ne iskljucuje anginu pektoris te je potrebno uraditi trajno elektrokardiografsko snimanje, EKG u naporu ( test opterecenja ili ergometrija) o cemu sam pisala u prethodnim brojevima.Ukoliko nalaz na tim testovima pokaže osnovanu sumnju, da se radi o angini pektoris, preporucuje se dalje ispitivanje koje podrazumeva hospitalizaciju i pripremu za koronarografiju( invazivno rentgensko snimanje koje omogucuje de se uz pomoc katetera i kontrasnog sredstva vide srcani sudovi i proceni stepen njihove suženosti.

Perikarditis ( zapaljenje srcane ovojnice) može poceti kao snažan bol u grudima, pa se može posumljati da se radi o infarktu. Bol je probadajuci, intenzivan, traje danima i pogoršava se pri kašljanju, gutanju, dubokom disanju ili ležecem položaju. Može biti pracen povišenom temperaturom, groznicom, kašljem, ubrzanim disanjem. Otkriva se ultrazvukom srca ( ehokardiografija), EKG i ukoliko je potrebno kompjuterizovana tomografija – CT grudnog koša.


Infarkt srca je posledica potpunog zapušenja srcanih arterija i time izazvanog potpunog prekida dotoka krvi i kiseonika u srcani mišic. To se najcešce dešava stvaranjem tromba na vec suženoj srcanoj arteriji. Bol je vrlo jak , razdiruci i javlja se u centralnom delu grudnog koša, iza grudne kosti. Cesto se širi u levu ruku, leda i donju vilicu. Bol može biti pracen otežanim disanjem, osecajem mucnine, povracanje, preznojavanje i može se javiti osecaj bliske smrti. Bol usled angine pektoris je slican bolu kod infarkta , ali je slabiji i krace traje. Otkriva se promenama na EKG, odredenim vrednostima enzima u krvi i koronarografijom.


Medurebarni bolovi

Probadanje izmedu rebara jedan je od najcešcih vrsta bolova u grudnom košu. Uzrok pojave može biti od organa koji grade grudni koš: medurebarni mišici, medurebarna hrskavica, rebra i kicma. Bol je obicno jak, probadajuci, slican ubodu iglom. Ti bolovi su bezopasni, najcešce traju nekoliko sekundi i javljaju se na tacno odredenom mestu na grudnom košu. Ne šire se na druge delove grudnog koša.


Upala rebarne hrskavice

Bolove u grudnom košu mogu dati i upala medurebarne hrskavice, tkiva koje povezuje rebra s grudnom kosti. Ovi bolovi nisu opasni jer su obicno reakcija organizma na jace napore.Bol ima karakter pritiska u sredogrudu koji se pojacava pritiskom prsta na bolno mesto. Karakter bola je stalan i ne širi se po grudnom košu.


Diskus hernija i druge promene na kicmi

Diskus hernija je prouzrokovana promenama i propadanjem jezgra koje se nalazi izmedu kicmenih pršljenova.Do bolova dolazi zbog pritiska na koren medurebarnog živca na mestu na kojem izlazi iz kicme ili zbog upale kojom je zahvacen koren živca. Bol dugo traje i obicno prati linije samog živca, protežuci se od kicme duž grudnog koša. Pojacava se pri kašljanju i promeni položaja tela.


Pleuritis ( upala plucne maramice)

Plucna maramica ( pleura) se sastoji iz dva tanka sloja. Jedan nalaže na pluca a drugi oblaže unutrašnji zid grudne duplje. Upala može biti posledica upale pluca, tumora i drugih bolesti plucnog parenhima. Bol je vrlo jak, posebno u srednjem i donjem delu grudi. Pojacava se pri disanju i kašljanju. Može biti pracen povišenom telesnom temperaturom i suvim kašljem.


Gastroezofagealni refluks

Bol u grudima nekad može biti izazvani upalom jednjaka, zbog vracanja kiseline iz želuca. To stanje može biti posledica bolesti želudacne sluznice ili prekomernog opuštanja prstenastog mišica koji razdvaja jednjak od želuca. Nekada i deo želuca može da prodre u grudni koš kroz otvor na dijafragmi i da prouzrokuje bol. Obicno se oseca kao pecenje iza grudne kosti, a nekad i u gornjem delu stomaka.


Medurebarni bolovi kao posledica psihickih problema

Nekada se bol u grudima može javiti kao posledica neurednog života, iscrpljenosti, porodicnih i poslovnih problema. Tada se , osim bola u grudima, javljaju i drugi simptomi: lupanje srca, preskakanje srca ( aritmije), gušenje. Kada se iskljuce svi drugi moguci uzroci , tek tada možemo posumljati i na ovaj uzrok.

U svakom slucaju, bol u grudima , pogotovo ako se ponavlja , zahteva konsultaciju Vašeg lekara, koji ce dalje odrediti put dijagnostike i otklanjanja uzroka bola.

Mr sci.med.dr Radinka Pekic
Internista – kardiolog
Poliklinika « Pekic»

Najnovije na sajtu

Popularno